Gieren voeren

Vrijwel dagelijks ziet men ze vliegen....gieren! Meestal zijn het de grote groepen Vale gieren (Gyps fulvus), maar met een geoefend oog zijn ook vaak de Aasgieren (Neonphron percnopterus) en de Lammergieren (Gypaetus barbatus) te herkennen. Sinds vorig jaar is er ook nog een kans om de Monniksgier (Aegypius monachus) in onze regio tegen te komen. Steeds vaker en vaker wordt deze soort gezien in de streek en het lijkt erop dat de soort zich permanent gaat vestigen in de Spaanse Pyreneeën. Het zijn de vier soorten die in Spanje voorkomen.

Gieren voeren

Het voeren van de Vale gieren
Het voeren van de Vale gieren

Via de stichting Vultouris.net kunt u aanwezig zijn bij het voeren van de gieren in de Sierra de Guara. Deze stichting is opgericht met als doel wetenschappelijk onderzoek te doen, naamsbekendheid te geven, gedragspatronen te onderzoeken en educatie en voorlichting te geven op scholen in heel Huesca en Navarra.  Elke 2 weken voederen zij deze imposante vogels met publiek erbij. Het geld wat ze hiermee inzamelen komt ten goede aan de activiteiten van de stichting.

 

Het bijwonen van deze voeder-ochtenden kan alleen via een reservering en kost u € 10 per persoon. Alles bij elkaar bent u er 3 uur zoet mee. Om 09.45 uur in de ochtend verzamelt iedereen zich op een afgesproken parkeerplaats in Santa Cilia de Panzano en van daar loopt u 15 minuten met z'n allen naar een afgesloten gebied waar u al uw overtollige spullen dient achter te laten, zoals rugzakken, statieven, etc... Camera´s mogen uiteraard wel mee! Vanaf deze plek is het nog enkele minuten lopen naar de plek waar u mag gaan genieten van het schouwspel. Gieren zijn zeer sociale dieren en komen tijdens het voederspektakel gegarandeerd tot op enkele meters afstand van de zittende mensen. Bedenk dat een volwassen Vale gier een spanwijdte kan hebben tot 2,9 meter! Het is dus fantastisch foto´s maken en kennis maken met deze indrukwekkende dieren. Na het voeren loopt u weer terug naar de eerder achtergelaten eigendommen en is er tijd om vragen aan de gids te stellen, meer foto´s te nemen en om te wachten op de eventuele komst van de Lammergieren. Het gaat deze schuwe soort niet om het vlees, maar om de botten en daarom zullen ze waarschijnlijk een afwachtende houding aannemen en niet komen landen. Als de gieren zich gaan terugtrekken dan is het ook tijd voor u om terug te lopen naar de parkeerplaats. Vandaar uit gaat iedereen nog naar het informatiecentrum in het dorpje waar u ook een kijkje kunt nemen. Hier rekent u ook af voor het bijwonen van het voeren. Voor meer info en voor reserveringen kunt u ons altijd contacten.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Johan Lodewyck (vrijdag, 24 mei 2019 21:16)

  Beste,
  We lazen op jullie blog dar er een mogelijkheid was om het voederen van gieren bij te wonen in Panzano. Is er daar morgen een gelegenheid toe?

 • #2

  Cornelis (zaterdag, 25 mei 2019 01:20)

  Hoi Johan, Ik heb geen contactgegevens van je, dus ik kan alleen op deze manier reageren. Ik heb navraag gedaan bij de Fondo Amigos del Buitre en ze hebben verteld dat je elke zaterdag bij het voederen in Santa Cilia de Panzano kunt zijn. Het programma duurt van 10 tot 13.30u. Het kost € 10 per persoon, kinderen zijn gratis. Je kunt je aanmelden op het volgende e-mailadres info@fondoamigosdelbuitre.org. Je dient in je mail te vermelden op welke datum je wilt komen en met hoeveel personen.