Mailing December 2017

Een echte “wandelberg”, Pico Salvaguardia (2738 meter)

Een echte “wandelberg”, Pico Salvaguardia (2738 meter)
Een echte “wandelberg”, Pico Salvaguardia (2738 meter)

Als je naar de bergen gaat, dan is het natuurlijk super gaaf om een “echte berg” te “beklimmen”. Maar veel mensen bedoelen dan gewoon “bergwandelen” en willen helemaal niets met “bergbeklimmen” te maken hebben.

Geen geklauter en geploeter en al helemaal niets met pickels en stijgijzers.

Gelukkig herbergt elke bergketen wel een aantal echte “wandelbergen” in zich, waar je met gewoon bergwandelen toch een hele echte en hele hoge berg kan bewandelen.

De Pico Salvaguardia is zo´n berg.

Gelegen in het PN Posets Maladeta op de grens tussen Frankrijk en Spanje meet deze grenspost 2738 meter hoogte en de uitzichten vanaf de top zijn fenomenaal. Naar het noorden kijk je diep Frankrijk in en naar het zuiden bekijk je onder andere het indrukwekkende massief van de bergen Aneto en Maladeta.

 

Een wandeling vanuit de vallei bij Llanos de Hospital (PN Posets Maladeta) is de kortste route naar de top van deze berg. Parkeer de auto bij Refugio La Besurta, of neem in de zomermaanden de pendelbus.

 

Vanaf de Besurta is de Salvaguardia in ongeveer 3 tot 3,5 uur te bereiken. Ga vanaf Besurta iets terug de weg op en ontdek de wegwijzer die je naar “Portillon de Benasque” stuurt. Het gaat zigzaggend goed omhoog en de weg is eenvoudig te vinden.

Na verloop van tijd wordt het wat vlakker en vanaf de meertjes Cllots del Puerto heeft u uw doel recht voor u goed in het zicht. Vervolg de route naar Puerto de Benasque (neem zeker een kijkje over de grens) ,maar ga 50 meter voor de doorgang naar Frankrijk linksaf.

De route gaat eerst rustig maar later sterker omhoog. U komt op een punt waar een staalkabel is gespannen, voor meer zekerheid. Daarna even pittig stijl maar al snel kunt U op de grens lopend naar beide kanten kijken. Uw doel, de top van Salvaguardia, is niet ver weg meer. Neem (rustig aan, er gebeuren genoeg ongelukken op de terugweg!) de zelfde weg terug. Op de top ligt een geocache!


Wij adviseren deze wandeling niet te doen als er sneeuw en ijs ligt, u dient wel zeker te weten dat u dit fysiek kunt en dat u in staat bent dit veilig te doen, en uw uitrusting dient op orde te zijn!

Congost de Mont Rebei vanaf het water

Congost de Mont Rebei
Congost de Mont Rebei

Op de grens van Aragón en Catalonië, in de bergketen Montsec, ligt de beroemde Congost de Mont Rebei.

Een must voor de liefhebbers, en vanaf verschillende kanten interessant maar vooral spectaculair te bewandelen.

 

Tussen de immense diepte van de rotswanden door stroomt de rivier Noguera Ribagorzana en aan de zuidzijde begint het stuwmeer Embalse de Canales.

 

De kloof is bij wandelaars zeer geliefd vanwege de horizontale wandeltrappen langs de rotsen.

 

Niet veel mensen weten dat men juist ook vanaf het water kan genieten van de indrukwekkende pracht van deze kloof!

 Huur eens een kano of een boot en geniet van de koelte van het water, de ongereptheid van de natuur, de stilte, en vooral van de indrukwekkende en meer dan 500 meter hoge bergwanden aan weerszijden van de nauwe kloof.

 

Een overzicht van enkele bedrijven die kano en boottochten in de omgeving van Congost de Mont Rebei in hun outdoor pakket hebben zitten:


In Puente de Montañana, aan de noordkant van het gebied is het bedrijf Kayaking Mont Rebei gevestigd.

De website is www.kmr.es. Er zijn diverse tochten mogelijk.


In de plaats Àger (zuidoost) is het bedrijf Montsec Activa gevestigd.

De website is www.montsecactiva.com. Ook hier een divers aanbod aan tochten. 


Ook in Àger is gevestigd het buitensportbedrijf Zenith Aventura.

Naast paragliding, deltavleugels en via ferrata organissert dit bedrijf ook acitiviteiten op het water van de regio.

De website is www.zenithaventura.com.


Tip: bekijk de websites voor meer informatie, het complete aanbod aan tochten en prijzen en de  contactgegevens. U krijgt bij alle bedrijven de juiste uitrusting, uitleg vooraf en indien gewenst een gids mee. Indien u er niet helemaal uitkomt, kunt u altijd even bij de eigenaren van de accommodatie waar u verblijft informeren naar de mogelijkheden. Zij verzorgen graag een reservering voor u!

Mooie wandelingen in boekvorm

Op wandelgebied gebeurt er tegenwoordig heel erg veel digitaal. Hele routes zijn inclusief een beschrijving gewoon van internet te downloaden. Toch zijn er nog veel mensen die graag een boek in de handen hebben. Niet alleen de route in GPX bestand maar gewoon duidelijk alles in woord uitgelegd en ook nog mede te nemen in de rugzak. De beelden komen dan van duidelijke kaartjes en de mooie foto´s doen de rest!
Een man die helemaal verslingert is geraakt aan de Pyreneeëen is de auteur Ton Joosten (1959). In 1986 bezocht hij de Pyreneeën voor het eerst en sindsdien is hij er elk jaar weer  teruggekeerd. Elk bezoek aan deze bergketen op de grens van Frankrijk en Spanje voegde iets toe aan zijn bewondering en liefde voor de Pyreneeën. Zijn kennis en enthousiasme zijn te vinden in een aantal wandelgidsen waarin hij vrijwel de gehele regio Pyreneeën beschrijft.

 Meer dan tien heeft hij er intussen op zijn naam staan, waaronder een aantal die het gebied van AuthentiekSpanje behelzen. Het gaat om huttentochten, langeafstandswandelingen, GR routes, dagwandelingen en lange en uitdagende trektochten. Zowel aan Franse kant als aan de Spaanse kant.

De boeken van Joosten hebben duidelijke en herkenbare beschrijvingen, heldere kaarten en uitnodigende foto´s. Naast gedetailleerde informatie over wandelingen neemt Ton ook vrijwel altijd een groot deel “algemeen” in zijn boeken op. Info over flora en fauna, moeilijkheidsgraad, geschiedenis en toekomst, nationale parken en veiligheid.

 

Hieronder een vijftal interessante titels, voor het geval u nog een Kerstcadeau zoekt! De meeste outdoor boekenwinkels hebben deze titels, maar de boeken zijn ook verkrijgbaar online en via uitgeverij Elmar. In zowel boekvorm als e-boek, maar dan zijn we toch weer digitaal bezig. :)

 

  • Wandelgids Westelijke Pyreneeën, deel 2, Aragón, ISBN13: 9789038925226.
  • Wandelgids Centrale en Oostelijke Pyreneeën, deel 1, Catalonië en Andorra, ISBN13: 9789038925196
  • De 100 mooiste dagwandelingen Pyreneeën, deel 2, Centrale en Oostelijke deel met o.a. PN Aiguestortes y Estany St. Maurici, ISBN13: 9789038918228
  • De 100 mooiste dagwandelingen Pyreneeën, deel 1, westelijk deel met o.a. Posets Maladeta en Ordessa en Monte Perdido, ISBN13: 9789038922164
  • 15 Mooiste huttentochten Pyreneeën, comfortabel van hut naar hut, ISBN13: 9789038922126 

Reactie schrijven

Commentaren: 0