Mailing December 2017

Een echte “wandelberg”, Pico Salvaguardia (2738 meter)

Een echte “wandelberg”, Pico Salvaguardia (2738 meter)
Een echte “wandelberg”, Pico Salvaguardia (2738 meter)

Als je naar de bergen gaat, dan is het natuurlijk super gaaf om een “echte berg” te “beklimmen”. Maar veel mensen bedoelen dan gewoon “bergwandelen” en willen helemaal niets met “bergbeklimmen” te maken hebben.

Geen geklauter en geploeter en al helemaal niets met pickels en stijgijzers.

Gelukkig herbergt elke bergketen wel een aantal echte “wandelbergen” in zich, waar je met gewoon bergwandelen toch een hele echte en hele hoge berg kan bewandelen.

De Pico Salvaguardia is zo´n berg.

Gelegen in het PN Posets Maladeta op de grens tussen Frankrijk en Spanje meet deze grenspost 2738 meter hoogte en de uitzichten vanaf de top zijn fenomenaal. Naar het noorden kijk je diep Frankrijk in en naar het zuiden bekijk je onder andere het indrukwekkende massief van de bergen Aneto en Maladeta.

 

meer lezen 0 Berichten

Rondreis Spaanse Pyreneeën

meer lezen 2 Berichten

Werkzaamheden Spaanse GR11 afgerond

De bergsportfederatie van Aragón (FAM) en de regering van de gelijknamige provincie in het uiterste noorden van Spanje hebben afgelopen week werkzaamheden aan de door de Spaanse Pyreneeën lopende wandelroute GR11 afgerond.

Deze werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het plaatsen van nieuwe wegwijzers, het opnieuw aanbrengen van markeringen met rode en witte verf, het aanbrengen en plaatsen van nieuwe kabels en relingen op gevaarlijke stukken en een algehele onderhoud en schoonmaakbeurt.

De regering van Aragón had dit jaar een bedrag van €125.000 beschikbaar gesteld en vrijwilligers van de FAM hebben, samen met medewerkers van de Gobierno de Aragón, de werkzaamheden uitgevoerd.

De GR11 is een wandelroute die van west naar oost door de Spaanse Pyreneeën loopt, het is één van de drukst bewandelde routes van Spanje.

Het overgrote deel van de werkzaamheden vond plaats op de etappes gelegen tussen Parzán (nabij Bielsa) en Refugio Góriz (PN Ordesa y Monte Perdido), dus in het westelijke deel van Aragón. Centraal hebben er wat werkzaamheden plaats gevonden rond de trajectvariant GR11.4 en GR11.5.
In het oostelijk deel van de regio, tegen de grens met Catalonië, waren er wegwijzers nodig om de dit jaar geopende Refugio Cap de Llauset in de route op te nemen en te bewegwijzeren. Vanuit de Vallei van Anglós is nu ook een aansluiting met de naar het zuiden lopende GR18 gerealiseerd.

meer lezen 0 Berichten

10 mooiste romaanse bruggen van de provincie Huesca

Romaanse brug los peregrinos, canfranc
foto van www.flickr.com/photos/miguelerele/

Romaanse brug: Puente Los Peregrinos bij Canfranc, anno 1200

meer lezen 0 Berichten

Nieuwe accommodaties

Logeren bij Nederlanders in het authentieke Spanje

We hebben er een nieuwe pagina bij...Accomodaties....

 

We gaan voor onze website op zoek naar authentieke logementen met Nederlands of Engels sprekende eigenaren die in of vlakbij de Spaanse Pyreneeën gesetteld zijn.

We stellen jullie graag voor aan de volgende 3 accommodaties.

meer lezen 0 Berichten

fiestas de Pilar 2016

Pilar 2016 Zaragoza

meer lezen 0 Berichten

Actief....Ski Nórdico


Ski Nórdico


Niet veel mensen zullen Spanje associeren met wintersport, skiën en langlaufen. Toch telt het land maar liefst 42 prima skigebieden en tevens een aantal prachtige langlaufgebieden.

Het langlaufgebied Llanos del Hospital ligt helemaal in het uiterste noorden van de comarca Ribagorza, geklemd tussen de Franse grens en het machtige bergmassief van Aneto en Maladeta. Komende vanuit het zuiden en de weg A-139 tot aan het einde uitrijdend, kan het gewoon niet missen. Voor in de vallei treft men het hotel Llanos del Hospital. Van oorsprong een oud jachthuis en grenspost maar heden ten dage een comfortabel hotel-spa met een drietal goede en gezellige restaurants. Tevens treft men er alle voorzieningen voor winterse activiteiten zoals het langlaufen (ski nórdico of ski fondo in het Spaans), het maken van tochten op sneeuwrackets en het maken van tochten met sledehonden. Er is een materialenverhuur en er is een langlaufschool.

meer lezen

Castillo de Samitier


Castillo de Samitier,

korte wandeling naar een super mooi plekje!


Het Kasteel van Samitier ligt hoog gelegen op een rotspartij boven de plaats Samitier, op de grens van de Ribagorza en de Sobrarbe. Naast de ruïnes van het het kasteel ligt de kerk Iglesia de San Emeterio en San Celedonio. Het geheel was onderdeel van een verdedigingslinie tegen de Moren en de bouwkundige combinatie van kerk en kasteel is redelijk uniek te noemen. Vanuit de plaats Samitier brengt een 2,5 km lange wandeling je naar het kasteel, van waar je indrukwekkende uitzichten hebt; weids over de streek maar ook in de diepte van de strategische kloof “El Entremon”.

De bouw begon in opdracht van koning Sancho III van Pamploma rond het jaar 1017. Na zijn dood in 1044 namen zijn zonen (Gonzalo van Sobrarbe y Ribagorza en Ramiro I van Aragón) het over, waarna de bouw in 1055 gereed kwam. De grote afmetingen van de kerk (met drie schepen; met onder het zuidelijke schip de crypte) was zeker opvallend. De kerk vormde een integraal onderdeel van het kasteel en men moest binnen zien te komen via een kleine deur met een ophaalbrug aan de binnenkant. Tussen de kerk en de toren stond vroeger op de westflank een muur; via de oostkant was het onmogelijk binnenkomen! Het defensieve karakter van de kerk komt mede tot uiting door de toevoeging van een grote vierkante toren op de noord-west punt. Van buiten is dat goed te zien. De grote losstaande verdedigingstoren aan de noordzijde was zeskantig en twee etages hoog, een typisch verdedigingsbouwwerk voor die tijd. Toen het geheel zijn strategische waarde verloor, werd de moeilijk te nemen toegang tot de kerk verbouwd tot een wat vriendelijker ingang. De kerk is vernoemd naar San Emeterio en San Celedonio, twee heilig verklaarde legionairs en waarschijnlijk broers van elkaar. Ze dienden in Romeinse legers bij Calahorra (eind 3e en begin 4e eeuw) en werden daar gevangen genomen en onthoofd. Hun hoofden werden afgehakt en dreven in de rivier naar Santander. In beide steden staan kathedralen vernoemd naar deze heilige mensen. In tombes in Santander liggen nog steeds de hoofden, de andere relikwieën liggen in Calahorra.

Typisch Spaans.....Belén

Belén


Typisch Spaans Er zijn oneindig veel zaken die mensen kwalificeren als “typisch Spaans”. Het hele jaar door en in alle uithoeken van de Spaanse samenleving. Soms ingegeven door commercie, vaak gebaseerd op het verleden en soms zelfs op eeuwenoude tradities of met een religieuze achtergrond. Het neerzetten van een zogenaamde Belén rond de Kerstdagen en met de jaarwisseling is zo iets typisch Spaans, hoewel het in meer katholieke landen een gebruik is.

Een Belén is een diorama-achtige opstelling waar de geboorte van Jezus Christus en het bezoek van de Drie Koningen uitgebeeld wordt. Soms gebeurt dat heel primitief met een kleine verzameling met de hand uitgesneden figuren rond een kribbe. Maar vaak gebeurd dat veel uitgebreider met het nabouwen van hele dorpen en landschappen, inclusief stromend water en verlichting in huizen; vaak dan ook nog met bewegende figuurtjes. Er zijn zelfs levende Belén waar dieren en mensen als figurant optreden. Het is een soort van traditie dat de makers van de Belén een “geintje” inbouwen in het diorama. Zo kan het zijn dat men, als men het diorama goed in zich opneemt, een jongen op een brommertje of bellend met een mobieltje aan zijn oor tegenkomt. Vaak worden Belén geplaatst in kerken, in buurt, gemeente of dorpshuizen, op scholen en in winkelcentra.

meer lezen

GR1 – winters wandelalternatief 

Veel mensen staan er niet bij stil dat het in de winter gewoon kan sneeuwen in de Pyreneeën en dat veel hoog gelegen wandelroutes (pakweg boven de 1600 meter) in de winter en het vroege voorjaar daardoor minder goed of zelfs in zijn geheel niet te bewandelen zijn. Direct buiten het hooggebergte treft men in de streek een veelvoud aan mooie en uitdagende wandelroutes, die wél het gehele jaar door prima te bewandelen zijn en dus een prima alternatief voor een mooie winterse wandeling of trektocht zijn. De GR1 (Gran Recorrido – Grote Wandelroute) is zo´n traject.

De 1250 kilometer lange route loopt over een lengte van 600 kilometer onder de Pyreneeën door en loopt parallel aan de routes GR11 “Senda Pirenaica” en GR15 “Senda Prepirenaica”. De wandelroute GR1 wordt ook de “Sendero Histórico – Historische route” genoemd omdat de route (naast oneindig gevarieerde en mooie landschappen) voert door een flink aantal Middeleeuwse en historische plaatsen die o.a. te maken hebben met de Spaanse Mark en het ontstaan van de oude Koninkrijken Aragón, Navarra en Castilla y Leon. De route is zoals alle GR routes gemarkeerd met rood-wit. Binnen het gebied wat Authentiekspanje.com beschrijft loopt de route door prachtige delen van de Catalaanse provincie Lleida (met o.a. de spectaculaire Congost de Mont Rebei), het zuidelijk deel van de Ribagorza (o.a. door Graus) en de Sobrarbe (o.a. door Abizanda). In de Sobrarbe treft men tevens een zuidelijke variant die onder andere door Alquézar en het PN Sierra y Cañones de Guara gaat. Een prima Engelstalige gids over deze route is die van John Hayes, uitgever Cicerone. De gids beschrijft in 53 etappes de gehele route. Wil men meer lokale en meer gedetaillerde informatie over een bepaalde regio (bijvoorbeeld uitsluitend het gedeelte door Catalonië) dan kan men het beste ter plekke een gids aanschaffen. De diverse etappes van de route zijn ook vrijwel allemaal individueel te downloaden voor GPS, bijvoorbeeld via Wikiloc.

Colegiata de Santa María la Mayor

Colegiata de Alquézar
Colegiata de Santa Maria la Mayor, Alquézar

Het was de Moor Jalaf ibn Rasid die in de 9e eeuw de bouw liet realiseren van een kasteel hoog uittorenend boven het dorp Alquézar, gelegen op de grens van de Sierra de Guara en de wijnstreek Somontano. Hij hoopte daarmee het vanuit het noorden oprukkende christendom te kunnen afremmen.

 

In het jaar 1067 viel de burcht echter toch, na een beleg door de troepen van Sancho Ramirez, de zoon van Ramiro de eerste, koning van Aragón.

Er werdt besloten dat de Kloosterorde van de Augustijnen de nieuwe bewoners van de veroverde gebouwen moesten gaan worden, hetgeen resulteerde in de bouw van diverse kerken, kapellen en kloostergebouwen. 

In de eerste helft van de 16e eeuw kreeg het gebouwencomplex zijn definitieve en huidige vorm. Een bezoek aan de gebouwen is absoluut de moeite waard. Los van de fraaie en interessante Romaanse architectuur treft men er fraaie schilderingen, tapijten en kunstwerken.

 

Het Colegiata van Alquézar is uitsluitend onder begeleiding van een gids te bezoeken. Het gehele jaar vinden de rondleidingen plaats, twee maal in de ochtend en twee maal in de middag. Er wordt een kleine vergoeding van €3,50 per persoon gevraagd.

Era Artiga de Lin & Uelhs deth Joeu

Buiten de Spanjaarden om, zijn er niet heel veel mensen die dit prachtige hoekje in het uiterste westen van de Val d´Aran zullen weten te vinden.

En dat is jammer. Wij van Authentiekspanje vertellen het u graag!

 

Dit is een onwijs mooi en indrukwekkend wandelgebied met als speciale “attractie” het spuitende water van Uelhs deth Joeu (het Oog van Jupiter). Het is het water van de Aneto gletsjer wat bij Forau de Aigualluts onder de grond verdwijnt en door een ondergronds gangenstelsel naar het noorden stroomt. Het zijn de bronnen van de rivier de Joeu en later van de rivier de Garonne. 

Het is niet heel moeilijk er te komen.  Vanuit Vielha, Aubert, Gausac of Es Bordes gaat er een asfaltweg door het Bosc de Varicauva naar een ruime parkeerplaats bij Era Artiga de Lin. Het decor is indrukwekkend met onder andere Tuc dera Escaleta (2468m), Malh dera Artiga (2718m) en Malh des Pois (2881m) met daar achter het massief van Aneto en Salenques. De bergnatuur in al haar glorie en een verbluffende flora en fauna.

 

Op diverse informatiepanelen staan langere en kortere wandelingen aangegeven. Tevens krijgt men er uitleg over Uelhs deth Joeu. Het is het water afkomstig van de gletschers van Aneto wat, na verdwijnend in het Forau de Aigualluts en na een ondergronds traject van 3,6km hier uit de rotsen komend en de bronnen van de rivier Joeu en later de Garrone vormend.

 

Neem er wel notie van dat dit hooggebergte is (goede kleding en uitrusting) en dat er zeker tot eind mei (soms wel langer) sneeuw kan liggen.

Klik hier voor een voorbeeld van een (korte) wandeling in dit gebied. Op de website tref je er meer.

Vendimia in de Somontano

Deze nacht zijn de mannen van het wijnhuis Bodegas Estada begonnen met de vendimia.

Door de langdurige hitte van de maanden juni en met name juli is het suikergehalte sneller gestegen dan normaal en kunnen ze het niet verder uitstellen. Normaal is de vendimia een week of twee tot drie later!


meer lezen

De bruine beer

bruine beer in de pyreneeen spanje
foto van de brown bear foundation Spain

Het aantal bruine beren (Latijn: Ursus arctos arctos) in de centrale Pyreneeën blijft groeien. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit een waarneming van enkele weken geleden toen berin Hvala in de buurt van de Spaanse plaats Bossòst opdook met twee jonge beertjes.

Boswachters van het Consell General d'Aran konden de waarneming doen mede dankzij de van een radiozender voorziene nekband die Hvala sinds haar plaatsing in het gebied draagt. De pasgeborenen zagen er gezond en speels uit maar tot op heden is de sekse nog onbekend. Het is de eerste waarneming van jonge beertjes die de afgelopen winter geboren zijn.


Groei beren in Pyreneeën

Tussen 1903 en 1978 werden er in totaal 78 beren in de Pyreneeën doodgeschoten door jagers of vergiftigd door boeren en ook in de jaren daarna stierven er met regelmaat beren. Onder andere in 1996 en ook nog in 2004 stierven er telkens twee berinnen ten gevolge van "jachtincidenten". De populatie dreigde volledig uit te sterven en men besloot om vanuit Slovenië afkomstige beren en berinnen in de Centrale Franse en Spaanse Pyreneeën uit te zetten.

meer lezen

Gieren voeren

Vrijwel dagelijks ziet men ze vliegen....gieren! Meestal zijn het de grote groepen Vale gieren (Gyps fulvus), maar met een geoefend oog zijn ook vaak de Aasgieren (Neonphron percnopterus) en de Lammergieren (Gypaetus barbatus) te herkennen. Sinds vorig jaar is er ook nog een kans om de Monniksgier (Aegypius monachus) in onze regio tegen te komen. Steeds vaker en vaker wordt deze soort gezien in de streek en het lijkt erop dat de soort zich permanent gaat vestigen in de Spaanse Pyreneeën. Het zijn de vier soorten die in Spanje voorkomen.

meer lezen 6 Berichten