Centrale Spaanse Pyreneeën, gepresenteerd in 8 authentieke en mooie regio´s.


# 1

SOBRARBE

Ooit zelfstandig binnen het machtige Aragón. Daardoor heeft het gebied nog steeds een geheel eigen identiteit.

Lees verder...

# 2

PN ORDESA Y
MONTE PERDIDO

Vier indrukwekkende kloven met bergen daar om heen. Ruig en onherbergzaam; voor de veeleisende wandelaars.
Lees verder...

# 3
PN POSETS

MALADETA

Heel veel meer dan bergen alleen. Bergmeren, valleien, gletsjers en bossen. Paradijs voor iedereen.
Lees verder...

# 4

 

VAL D'ARAN

Hier rijd men vaak hard door heen en dat is jammer! Vanwege zijn geïsoleerdheid een zeer authentieke regio
Lees verder...


# 5
PN SIERRA DE GUARA + D.O. SOMONTANO

Een landschap door water geschapen, met  diep uitgeslepen kloven. Ook vermeld de mooie wijnstreek Somontano.
Lees verder...

# 6


RIBAGORZA

Van de allerhoogste toppen naar prachtige vlakten. Daar tussenin oude stadjes en dorpen,  religie en historie.

Lees verder...

# 7
PALLARS JUSSÀ +
SIERRA DEL MONTSEC

Een Catalaanse streek boordevol cultuur en historie en een middel gebergte, deels Aragón en deels Catalunya.

Lees verder...

# 8
PN AIGÜESTORTES Y ESTANY ST. MAURICI

Een klein natuurpark om van te smullen. Miljoenen jaren geleden ontstaan. Met meer dan 270 mooie bergmeren.
Lees verder...


De Pyreneeën vormen de natuurlijke grens tussen de landen Frankrijk en Spanje. Ongeveer 55 miljoen jaren geleden omhoog gestuwd door het botsen van het Iberisch schiereiland en het Europese continent. Het gebergte beslaat van west naar oost ongeveer 430 kilometer en is vernoemd naar Pyrènè, de dochter van een koning uit de Griekse mythologie. De hoogste top van het gebergte is de Aneto, met 3404 meters de op één na hoogste top van het Iberisch schiereiland. Veel mensen associëren de naam "Pyreneeën" vaak uitsluitend met Frankrijk, zich er nauwelijks van bewust dat aan de zuidkant van het gebergte een ongelooflijk landschap ligt, wat in schoonheid en variatie nauwelijks zijn gelijke kent. Het gebergte is doorsneden met diepe, vaak wat afgelegen dalen en valleien. Het zijn juist deze valleien waar het authentieke Spaanse leven nog volop geleefd wordt. Vanwege de compactheid van het gebergte vlakt het aan de zuidkant ook weer snel af. In eerste instantie treft u nog een aantal prachtige middelgebergtes en daarna ook vlaktes, wijnvelden en landerijen. 

 

We zullen de Franse zijde van het gebergte in zijn geheel buiten beschouwing laten. Bovendien zou het ook wat te veel van het goede zijn om het gebergte in zijn totaliteit van oost naar west voor u te beschrijven. Wij hebben er daarom voor gekozen om uitsluitend het centrale deel aan u te presenteren. Het is het uiterste noordwesten van de autonome provincie Catalonië en het uiterste noordoosten van de provincie Aragón.

 

In totaal hebben we een achttal regio´s voor u geselecteerd. Natuurlijk kunnen we daarbij niet om de indrukwekkende natuurparken Parc Nacional Ordesa y Monte Perdido, Parc Natural Posets Maladeta en Parc Nacional Aigüestortes y Estany Sant Maurici heen. Een veel minder bekend natuurpark is Parc Natural Sierra y Cañones de Guara. Bovendien zullen we bij dit gebied de vrij onbekende (wijn)streek Somontano vermelden. Natuurlijk mogen de gebieden van de landstreken Sobrarbe en Ribagorza niet ontbreken in dit overzicht. Het zijn de twee meest noordoostelijke comarca´s van het eens zo machtige koninkrijk Aragón. Aan de andere kant van de rivier de Noguera Ribagorzana ligt Catalonië met onder andere de streek Pallars Jussà met geheel in het zuiden een onbekend gebergte van gemiddelde hoogte, de Sierra del Montsec.